- woloviny bez ofiny

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Štátne zriadenie: Zväzová monarchia
Počet obyvateľov: 21 667 000 (v roku 1997)
Hlavné mesto:
Kuala Lumpur, 1 145 300 obyvateľov.
Rozloha:
329 733 km2
Úradný jazyk:
Malajský jazyk
Rasové a národnostné zloženie:
Malajzijčania (58 %),  Číňania  (27 %), Indovia (7%), Pakistanci a iné
Mena:
malajský ringgit (1ringgit = 100 senov)
Priemerná dĺžka života:
72 rokov
Analfabeti:
16,5 %

Malajziu geograficky tvoria dve časti - Malajský polostrov a ostrov Kalimantan (Borneo). Krajina získala nezávislosť spod britskej nadvlády roku 1957 a od 90. rokov ju charakterizuje rýchly hospodársky rozvoj. Má rozmanité nerastné suroviny a rôzne odvetvia priemyslu, ktoré sú na svetovej úrovni (napr.elektronika). Veľmi rýchlo sa rozvíja finančníctvo, burza a cestovný ruch.
Kuala Lumpur alebo KL (ako ho s obľubou nazývajú miestni) je moderným, obchodným centrom, kde sa na horúcich uliciach týčia futuristické výškové budovy v kontraste s tradičnými stavbami, aké nájdete napríklad v čínskej štvrti (Chinatown). Medzi preslávené atrakcie určite patria svojho času najvyššie budovy sveta Petronas Twin Towers (452 m). Metropola je plná diverzií, ktoré spájajú moderný, obchodný svet s náboženskými tradíciami a to všetko len pár kilometrov od takmer nedotknutej prírody.


Ostrov Tioman sa radí medzi TOP 10 ostrovov sveta a veruže, má prečo. Na prechádzke stretnete tlupy opíc, ktoré sa ľudí neboja, dokonca ich vyhľadávajú. Neraz sa stalo, že turista, zaujatý fotografovaním, bol ,,okradnutý“ práve malými opičkami, ktoré využijú každú nepozornosť a láka ich všetko ligotavé a farebné. Niekedy sa uskromnia i s plnou koženou peňaženkou (ako sa to stalo našim kolegom), kto­rú, väčšinou po ocmúľaní odhodia, teda za predpokladu, že im ,,ponúknete“ niečo zaujímavejšie, na­­príklad misku plnú ryže. Ako bonus by sme mohli spomenúť, že pri obedo­vaní vám budú robiť spoločnosť ,,roztomilé“, 1,5 metrové varany. (varan – niečo ako veľká jašterica). Nemusíte mať strach, ale treba my­slieť na to, že ostrov je prírodným rajom nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá, takže pri šnorchlovaní uvidíte morskú korytnačku, alebo možno mladého, neškodného žraloka.

Kuchyňa a strava – dôležitá vec, to mi dá za pravdu kaž­dý gurmán. Základom jedla je ryža s mäsom, rybou ale­bo zeleninou. Kokosové mlieko je súčasťou takmer každého receptu. Môžem vás ubezpečiť, že návšteva reštaurácie vás prekvapí svojím prístupom. Malajské reštaurácie, zamerané na domácu, indickú či čínsku kuchyňu, sú vybavené točiacimi stolami, čo v praxi znamená, že bohato vyzdobené a voňavé jedlo sa naservíruje uprostred stola (na točiacu časť) a konzumenti si ,,točia“ stolom podľa toho, na akú dobrotu majú chuť. Posedenie pri večeri niekedy trvá aj do ne­skorých nočných hodín, a za ten čas stihnete ochutnať rôzne druhy jedál a maškŕt – poväčšine za jednu cenu, ktorá sa platí pri vstupe, vo všeobecnosti cca od 5 do 15USD, čiže dosť prijateľné...)   
Cestovanie naprieč Malajziou je zážitkom – v dobrom slo­va zmysle. Krajina si za posledné roky vybudovala perfektne pretkanú sieť diaľnic, takže na výmole na ceste za­budnite. Za pár korún sa dá zohnať lístok v klimatizovanom, dvojposchodovom autobuse. Za spomenutie spoja i od­počívadlá, ktoré sú k dispozícii 24 hodín denne – hoci aj o štvrtej hodine nad ránom, vám usmievavá dievčina pripraví napríklad výbornú kuraciu polievočku.
Malajzijčania
možno pôsobia nebezpečne, ale zdanie klame. Aj keď biela turistka v kraťasoch nemá pocit bezpečia, pretože po nej domáci ,,čumákujú“ tými veľkými, čiernymi očami, schovanými pod hustým, tmavým obočím, no ešte sme nepočuli prípad, že by domáci nejakému turistovi ublížili.  

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky